Nyhedsartikel

Nyhedsartikel

Nyhedsartiklen er den hyppigste. genre i aviserne. Nyhedsartikler kan være af meget forskellig længde, men fælles for dem er at indholdet er en præsentation af en nyhed.

En nyhedsartikel skal fortælle om nyheden sådan at læserne hurtigt kan sætte sig ind i hvad der er sket. Derfor skal man sørge for at få alle de vigtige oplysninger med. Til det formål kan man bruge "journalistens spørgsmål", som er:

  • Hvem drejer det sig om? - Hvad er der sket? - Hvor skete det?
  • Hvornår skete det? - Hvorfor skete det?
  • Hvordan skete det?

Rækkefølgen skal ikke være den samme hver gang, men det er vigtigt at sørge for at alle oplysningerne er med, så læserne ikke sidder med ubesvarede spørgsmål bagefter. Det kan være en god ide at se på nyhedsartiklen som en samtale med læseren. Forestil dig hvad læseren gerne vil vide, hvilke spørgsmål han vil stille undervejs, hvad han gerne vil have uddybet, og hvad der er ligegyldigt. Det er vigtigt at alle oplysninger er korrekte. Tjek fx altid om du har stavet navne rigtigt.

Nyhedsartikler er altid bygget op på samme måde, man kalder strukturen for omvendt nyhedstrekant. Det vigtige kommer først, og jo længere artiklen er, des flere detaljer kommer der med om nyheden. Den opbygning sikrer at man altid kan skære i artiklen fra neden, hvis der ikke er plads til det hele i avisen.

Hver nyhedsartikel konkurrerer med mange andre artikler om læserens opmærksomhed. Derfor er den i reglen forsynet med lokkemad i form af en fængende overskrift og måske en god. illustration med en interessant. billedtekst. Sproget i nyhedsartiklens. brødtekst skal gerne holde på læserne. Derfor skal det være læservenligt, men det må også gerne være levende, så læserne kan se nyheden for sig; her hjælper det at bruge beskrivelse med .konkrete detaljer, eksponering og en menneskelig vinkel på nyheden.

Se også opslaget om informationsgenrer.

Til toppen

dansksiderne.dk | ISBN 978-87-998642-0-1 | © Jørn Ingemann Knudsen (ansvarshavende redaktør) og forfatterne 2024 | Kontakt