Betydningsområde

Et betydningsområde (af nogle kaldet et semantisk felt) er et overbegreb for en række underbegreber, hvor imellem der er et eller andet betydningsfællesskab.

Fx har ordene 'natkjole', 'sokker', 't-shirt', 'læderbukser', 'pelsfrakke' og 'sømandstrøje' det til fælles at høre til et betydningsområde, der har med beklædning at gøre.

Ordene 'sømandstrøje', 'skonnert', 'sejl', 'optimistjolle', 'Guldfireren', 'skib', 'ubåd' og 'torpedo' hører til et betydningsområde, der har med maritime forhold (noget, der hører søen eller havet til) at gøre. Osv.

Til toppen

Hvis der i en novelle fx står: "Hun følte hjertet som en kold sten i sit bryst," så er der i denne sætning tale om en modstilling af to forskellige betydningsområder, hvor det ene ('hjertet') har med liv, med levende organer, at gøre - og det andet ('kold sten') med død, med livløse genstande, at gøre.

I mange fiktionsprosatekster og især i lyrik er der nogle særlige betydningsområder, som troperne (billedsproget) ofte henter deres stof fra.

Erik Skyum-Nielsen nævner i sin bog Med luft imellem - En håndbog i lyrik fra 1986 en liste over det, han kalder felter af ord (s. 46) og ordområder (s. 47) - og som her på sitet altså kaldes betydningsområder eller semantiske felter.

Det er således Skyum-Nielsen, der er inspirationskilde til nedenstående opstilling:

Betydningsområde/Semantisk feltEksempel
Huse og andet byggeriDe sad og så mod vinduet, som langsomt sugede alt lys ud af stuen. (Fra novellen Tusmørke af Arnulf Øverland, 1916).
KroppenNogle store sjælelige hudafskrabninger, som kunne aktiveres, når som helst. (Fra Marianne Koludas digt Gennemsnitsneuroser, 1979).
PlanterEn Draabe ned i Liljens Skjød. (Fra digtet Liljen og Dugdraaben af A.W. Schack von Staffeldt, 1808).
Dyr Altid var disse halstørklæder grå med blå striber. De lå som slanger i hendes skød og hænderne knuede strikkepindene der knebrede som storkenæb. (Fra Bent Hallers novelle Hjemkomst, 1982).
FarverSå er det grønne i dig også. (Fra Peter Nielsens digt med samme titel, 1975).
De fire elementer (jord, luft, ild og vand)Havet glider rødmende ind i solens ild. (Fra Gustaf Munch-Petersens digt rids, 1937).
Årstiderne(...) et tilfælde af over-sommer-sanselighed. (Fra Lola Baidels digt På en varm sommerdag, 1979).
Døgnets rytmeHenrykkelse og Favnetag / Og Livets Morgenröde. (Fra A.W. Schack von Staffeldts digt Kunstnerlængsel, 1804).
Naturen Thi af Hjertets Kildestrømme svulmed jo dets Bølgegang. (Fra Christian Richardts digt: Naturen og kunsten, 1868).
Tiden(...) og forskanset sammentrængt i dette sekundliv. (Fra Poul Borums digt: Labyrinter, 1979).

Til toppen

dansksiderne.dk | © FORLAGET DANSKSIDEN.DK og forfatterne 2021 | CVR 27301754 | ISBN 978-87-998642-0-1 | Kontakt