Billedvinkel

Introduktion

Billedvinkel, også kaldet 'perspektiv' eller simpelthen 'kameravinkel', når det drejer sig om levende billeder (film) er et fagligt begreb for den vinkel eller position, et billedes elementer ses fra.

Man kan tale om følgende typer af billedvinkler/perspektiver:

  1. Normalperspektiv, der er kendetegnet ved, at billedkunstner (fotograf, maler, tegner) og det, der afbildes, ser ud til at være i øjenhøjde med hinanden.
  2. Frøperspektiv er karakteristisk ved, at det ser ud som om, billedkunstneren har iagttaget sit motiv nedefra og altså set op på sit motiv.
  3. Fugleperspektiv, der er det modsatte af frøperspektiv, er kendetegnet ved, at det ser ud som om, billedkunstneren har iagttaget sit motiv ovenfra og altså set ned på sit motiv.
  4. Front-, side- eller nakkeperspektiv, hvor det ser ud som om, motivet er set henholdsvis forfra, fra siden eller bagfra.
  5. Diagonalperspektiv, hvor billedkunstneren, fx en fotograf, ser ud til at have holdt sit kamera skævt eller hældende, så det motiv, han har fotograferet, opleves som skævt eller hældende.

Til toppen

Frøperspektiv

Et religiøst maleri fra ca. 1640 med titlen Tobias' tilbagekomst af den franske maler Eustache Le Sueur (1616-1655).

Et religiøst maleri fra ca. 1640 med titlen Tobias' tilbagekomst af den franske maler Eustache Le Sueur (1616-1655). Klik på billedet for at se det i større udgave.

Til toppen

Fugleperspektiv

Et maleri af Erik Hagens (f. 1940) med titlen Københavns Vinterbane, 1977-80.

Et maleri af Erik Hagens (f. 1940) med titlen Københavns Vinterbane, 1977-80. © Erik Hagens/copydanbilleder.dk. Klik på billedet for at se større udgave.

Til toppen

Diagonalperspektiv

Tre reklamebilleder for Bud Light fra det amerikanske firma Anheuser-Busch Companies. Billederne er fra en kampagne med titlen Be Yourself, 2003.

Alle tre billeder er kompositorisk kendetegnet ved, at billedvinklen er diagonalperspektivisk.

Diagonalperspektiv er der tale om, når motivet opleves som 'skævt', som 'hældende' til den ene eller anden side - som, når en fotograf bevidst hælder sit kamera til den ene eller den anden side, imens han tager sit billede.

Et sådant virkemiddel kaldes også bare 'skævt perspektiv' eller 'kælket billede', når det drejer sig om film.

Klik på billederne for at se større udgaver

Bemærk: Ovenstående reklamer for Bud Light er ikke bragt på dansksiderne.dk for på nogen måde at opfordre til indtagelse af alkohol. De er kun vist, fordi der gøres brug af det specielle diagonalperspektiv.

Til toppen

En soundslide med eksempler på brug af forskellige billedvinkler

Til toppen

dansksiderne.dk | © FORLAGET DANSKSIDEN.DK og forfatterne 2021 | CVR 27301754 | ISBN 978-87-998642-0-1 | Kontakt